The early years
Freddy begon in 1986, op 14-jarige leeftijd, met gitaar spelen. Rond die tijd maakte hij zijn radiodebuut op KRO's Pop-Eye met een Nederlandstalige rap. Freddy kreeg klassiek gitaarles, maar akkoorden leren was toch veel interessanter. Tijdens het Bollepopfestival in Bolsward leerde hij multi-instrumentalist Willem Horjus kennen, die hem op zijn 15e een van zijn eerste optredens zou bezorgen in De Doelen in Bolsward. In de zomer van 1987 trad Freddy met onder meer Willem en gitarist Bokke Rijpma op op Texel en Vlieland. In die tijd zong Freddy veel rock & roll-liedjes, zoals That'll be the Day en Great Balls of Fire. Hij leerde toen ook een beetje mondharmonica en piano spelen. Op zijn 16e deed hij mee aan de Hitkwis, een soort voorloper van Idols, gepresenteerd door Henk Westbroek.

Wiegels Wjukkelmasine
Van 1988 tot 1994 maakte Freddy deel uit van Wiegels Wjukkelmasine als zanger en mondharmonicaspeler, later ook als slaggitarist. Deze Friestalige band debuteerde in februari 1988 op een hippiefeest in Nylân met vertalingen van allerlei sixtieshits, zoals Touch ('Tút') van The Outsiders. Wat begon als een eenmalige verkleedpartij, liep al snel uit op een populaire verschijning in het Friese pop- en feestcircuit. Na enige tijd begon WWM ook eigen nummers te spelen, die soms luidkeels werden meegezongen door de 'achte oanwêzigen'. Bijna alle bandleden, waaronder Freddy, leverden nummers aan. De bekendste titels waren 'Wodka', op muziek van Willem Horjus en 'Wachtsjen yn de rein' van bassist Henk Wetting, tot op de dag van vandaag genoteerd in de Friese top-100 aller tijden. Wiegels Wjukkelmasine heeft twee cd's gemaakt, een titelloos debuut in 1992 en 'Etalaazjepop' in 1994.

Wiegels Wjukkelmasine is opgeheven in 1995. In de jaren daarna maakte Freddy deel uit van een spin off onder de naam 'De Wjukkels'. Ook deze band heeft een cd uitgebracht, verschenen in 1996 onder de titel 'Lêst fan de Lust'. Op deze cd doen vier van de vijf muzikanten mee die ook zijn te horen op 'Thirty-Nine and Holding'. Het laatste optreden van De Wjukkels vond in 1997 plaats op een stormachtige Hemelvaartdag in Heeg.

Wiegels Wjukkelmasine heeft nog enkele reünieoptredens gedaan, in 2000 en 2008 in Bolsward en in 2009 op het Aaipop-festival te Nylân. In augustus 2010 overleed drummer Willem Horjus; het allerlaatste optreden van Wiegels Wjukkelmasine in een live-tv-uitzending op Omrop Fryslân in oktober 2010 was een eerbetoon aan hem.

De hoogtijdagen
Tijdens zijn studie heeft Freddy - ook als bijverdienste - vele optredens gedaan, vooral in duo's. Het meest was hij op pad met Willem, die de toetsen en de drumcomputer bediende. Behalve de kroegen werden talloze jonge bruidsparen bediend, 'Country Roads' en 'Hello Mary Lou' werden zelden overgeslagen. Ook met Reinout heeft Freddy veelvuldig opgetreden, onder meer tien jaar lang in de kelderbar 'De Koele' te Schiermonnikoog. Met Reinout speelde Freddy veel tweestemmig repertoire van bijvoorbeeld The Beatles en Crowded House, maar ook wel eigen werk. Verder heeft Freddy duo's gevormd met Hein Jaap, Bokke en Dytmer Hettinga. De overgang naar de nadagen werd gemarkeerd door een vaste plek als pianist bij het 'Bourgondisch Buffet' van Motel de Valk te Franeker.

De nadagen
In 1997 begon Freddy te werken op een ministerie. Dat vond hij een goed moment om te stoppen met honderd optredens per jaar. In de dertien jaar die volgden heeft Freddy nog regelmatig opgetreden, zij het dat de frequentie altijd laag was. De meeste optredens waren met gelegenheidsformaties en hadden een eenmalig karakter. Ook heeft Freddy af en toe solo opgetreden. Ook de nadagen kenden hoogtepunten: het winnen van de 'Publykspriis' samen met Reinout bij het Friese songfestival in 1998, de optredens met de 13-koppige formatie 'Discover' die dance classics bracht en het radio-optreden in het VPRO-programma 'De gezamenlijke zenders Peazens en Moddergat'. In deze hele periode heeft Freddy ook deel uitgemaakt van enkele bandjes, zoals The Woogie Boogie Band met Willem en Hein Jaap en The Koffers met Bernt Schneiders en de gebroeders Heutink.

De comeback?
Je weet nooit hoe een koe een haas vangt. Na bijna vijftien jaar zag Freddy weer eens een studio van binnen en constateerde hij dat ook daar de digitale revolutie heeft toegeslagen. Ter gelegenheid van zijn 39ste verjaardag brengt hij met Your Old Boys een cd uit met zeven nummers, voornamelijk uit de oude doos. Freddy hoopt af en toe (niet te vaak) het repertoire van de cd live ten gehore te brengen en is te boeken via weimavdwerf.nl. De cd is in de tweede week van januari 2011 ook nog eens cd van de week geworden bij Omrop Fryslân.